St 
. Internationale Reddingshonden GRoep
      

Disciplines 

 

 


Water
DE echte specialiteit van de St. IRG ligt in het zoeken naar vermisten in het water.
Wij beschikken over speciaal opgeleide teams om slachtoffers te zoeken die vermoedelijk te water zijn geraakt. Al vele, vele jaren worden onze honden hiervoor gevraagd en ingezet. En wij mochten ook al zeer vaak succesvol zijn.

Het zoeken naar slachtoffers in het water geschiedt vanaf de kant, of vanaf de boot. Beide disciplines beheersen onze honden als geen ander.
Onze inzetteams waterzoekhonden : Mariet Straver met Laika en Scout
Kevin Onderwater met lehla 
Judith de Vos met Stitch
Irene Smeets met Axa
Olga Beun met Jazzy


Vlakte
Hoewel wij in feite gespecialiseerd zijn in het zoeken naar drenkelingen hebben wij toch ook kanjers voor het werk in de vlakte. Snelle honden die grote gebieden in een keer uit kunnen kammen. Het voordeel van honden boven mensen, is simpelweg de snelheid waarmee ze in een "sweep" een groot terrein kunnen doorzoeken, terwijl je voor hetzelfde gebied vele mensen nodig hebt om het gebied met dezelfde trefzekerheid uit te kammen.  Honden zijn minder goed inzetbaar in dichtbevolkte gebieden, maar afhankelijk van het gebied nog zeer goed in te zetten om parken etc. te doorzoeken

Helaas zijn zoekacties naar vermisten vaak pas na verloop van vele dagen. Dat kan meerdere oorzaken hebben. Als er uiteindelijk wel een gebied is om te doorzoeken omdat er een auto, een fiets of andere aanwijzingen zijn gevonden, zijn we vaak meerdere dagen verder.
Onze inzetteams in de vlakte zijn:
Judith de Vos met Stitch
Kevin Onderwater met Lehla
Olga Beun met Jazzey
Jan Bogers met Joe en Jessy  . 
Puin
De Stichting IRG heeft in het verleden meerdere zoekacties verricht naar vermisten onder het puin in binnen- en buitenland.
Inmiddels is in Nederland in navolging van veel andere landen een zogenaamde USAR eenheid in het leven geroepen.
Hier kunnen enkel politie- en brandweermensen met hun honden aan deelnemen (in verband met aansprakelijkheidsrisico's). Jan Bogers heeft het keuringsreglement voor de USAR eenheid ontwikkeld en is geruime tijd keurmeester geweest.
Vanwege de ontwikkeling van de USAR eenheid, zullen zoekacties naar vermisten onder het puin nog slechts in zeer uitzonderlijke gevallen door ons verricht worden.
Deze discipline wordt door de Stichting nog wel regelmatig geoefend omdat het een zeer waardevolle aanvulling is op de training van een reddingshond.

Onze teams in opleiding:
Vanessa Creutzberg met Jazzy
Eline Vrij met Roef
Celine Offermans met Loesje
Irene Smeets met Djackson
Ellis Zinn met Pax
Maaike Glastra met Djinn en Nougat
Ynske Hassink met Moos
Sharon Messaert met Groan-er