St 
. Internationale Reddingshonden GRoep
      

Nieuws

Puppy-nieuws
 

We beginnen 2024 goed met 3 nieuwe talentjes die met 10 weken oud aan de opleiding Reddingshond beginnen.
Van links naar recht:
Djin met Maaike Glastra-Zinn, Djackson met Irene Smeets (broer & zus) en Pax met Ellis Zinn.
Heel veel succes!


NIEUW(S)

Deze  maand (december 2023) hebben wij weer twee nieuwe leden mogen verwelkomen. Eline Vrij met haar Australische herder  Roef en Ynske Hassing met haar Duitse herder Fee. Binnenkort dus nog twee teams die zich in gaan zetten voor de mooie taak te zoeken naar vermisten personen. Nu eerst nog even vol overgave trainen. Welkom en veel plezier bij de trainingen.



26  tm 29 oktober  was het weer tijd voor onze Najaarscursus 2023. Deze keer zijn we afgereisd naar onze zuiderburen,
naar La Roche-en-Ardenne - Hives. De voorspelde 4 volle dagen regen bleven gelukkig uit, gelukkig waren er ook veel droge momenten.
Het niveau van onze teams is geweldig. Alle inzetbare  vlakte- en waterhonden toonden vormbehoud. Maar nog leuker was dat er twee inzetbare teams waterwerk bij zijn gekomen: Jazzey van Olga Beun ( bijna 4 jaar ) en Scout (18 maanden) van Mariet Straver.
Na het wegvallen van Bassie op jonge leeftijd en Pyke  (weliswaar 11 jaar, maar toch) konden we wel weer aanvulling gebruiken.
Daarnaast wist Ciska Hiemstra met haar nieuwe jonge hond Nimbo van 6 maanden, beslag te leggen op het basis certificaat.
We zijn supertrots op alle deelnemers.  



Onze Traditionele voorjaarscursus  vond plaats van 1 t/m 4 juni. Een fijne cursus op onderhand ons thuishonk in Uffelte. 4 Dagen trainen in de vlakte en op het water. De kwaliteit van de honden is echt super. Dit resulteerde in mooie resultaten. Olga behaalde met Jazzey het certificaat RH-II vlakte. Ciska Hiemstra met Bassie haalde haar RH-II op het water. Dit is toch wel een bijzondere prestatie voor deze kleine hond. Als jonge hond door Ciska opgevangen uit het buitenland, heeft ze met hem veel moeten overwinnen om er  een betrouwbare reddingshond van te maken. Maaike Glastra, net begonnen met Nougat haalde haar basis certificaat  in de vlakte. Sharon Messchaert wist direct beslag te leggen op haar RH-I vlakte certificaat met Groan-er evenals Mariet Straver met haar jonge hond Scout, ook RH-I vlakte. 

De waterteams, bestaande uit Kevin Onderwater met Lehla, Judith de Vos met Stitch, Mariet Straver met Laika, Jan Bogers met Joe en Jessy toonden hun inzetbaarheid op het water. Irene Smeets kon met haar hond Axa aansluiten bij de inzetbare teams op het water. Daarmee zijn er 6 honden in te zetten, met een 7e in aantocht. Dat is echt goed nieuws.

Ook in de vlakte hebben we nu dus een aantal snelle honden ter beschikking , die in no-time een groot gebied kunnen doorzoeken. Jan met Joe en Jessy, Olga Beun met Jazzey, Judith met Stitch en Kevin met Lehla. De nieuwe teams zijn veelbelovend, zodat we er goede hoop op hebben dat binnen afzienbare tijd ál onze teams inzetbaar zullen zijn en dat hebben we zelden meegemaakt.

Het slechte nieuws is dat we afscheid hebben moeten nemen van Pyke, de inzetbare hond op het water van Irene Smeets. Hij heeft vele steentjes bijgedragen en was zowel op de boot als langs de kant van grote waarde. Zijn ervaring gaan we zeker missen. Pyke werd 11 jaar. 



INZET 2023


Ook dit jaar zijn we weer volop op pad geweest om mensen die vermist waren te zoeken. Tot nu toe allemaal waterzoekingen. I.v.m. privacy vermelden wij geen plaats- en persoonsgegevens.

 


Een dankjewel aan Sharon Messchaert en Cornel van der Ven van Vandervenfotografie (cornel32@live.nl) mag zeker niet ontbreken.
Zij zijn verantwoordelijk voor een substantieel deel  van de geweldige (actie) foto's.  


 





Onze inzetcoördinator werd in  juli 2022 benaderd door de familie , waarna door ons contact opgenomen is met de politie. In overleg is een zoekgebied bepaald en zaterdag werden onze teams met gespecialiseerde honden opgeroepen. het was een heel warme dag en een zeer moeilijk toegankelijk gebied waar onze honden echt hard hebben moeten werken om steeds bij het water te komen. Op deze dag onder deze omstandigheden wisten we weer precies waarom we bij St. IRG onze honden zó doortrainen. Het zijn echte specialisten die beschikken over een groot doorzettingsvermogen en getraind zijn om allerlei verleidende geuren te laten voor wat ze zijn.
Helaas is de vermiste niet aangetroffen in het door ons doorzochte gebied.




 Voorjaarstraining 2022
Weer gewoon trainen, dus ook weer een gewone voorjaarscursus. Begonnen op Hemelvaartsdag, 26 mei 2022 op het puin in Boekel dat ons ter beschikking werd gesteld door de sloopmaatschappij. Een fijne trainingsdag waarbij de honden geoefend werden om op moeilijk begaanbaar terrein hun werk te doen. 
Daadwerkelijke inzetten op het puin worden door particuliere hondenteams eigenlijk niet meer gedaan, maar dat neemt niet weg dat het als training van onschatbare waarde is.
Drie aaneengesloten dagen erna trainden we de honden in het bos en op het water. We waren te gast op de Uffelse Molen in Haler, waar alle teams met hun honden logeerden.
We mogen ons verheugen op veel jong aanstormend talent, zodat de opvolging gegarandeerd is.
De jongste deelnemer was Scout van Mariet Straver, die op de leeftijd van 8 weken de eerste stapjes richting reddingshond deed.

Met zes inzetbare waterhonden, een aantal vlaktehonden, specialisten op het gebied van lijkenzoekwerk en aanstormend talent, verheugen we ons alweer op de volgende training. 
Training die er voor zorgt dat we het beste uit onze honden halen. 








2022Trainingsdag bij de HEUS  Voeders in Andel

Vandaag gebruik mogen maken van de gebouwen en het terrein van de Heus Voeders in Andel. Een fantastische locatie om de skills van onze reddingshonden op peil te houden v.w.b. het zoeken naar vermisten in gebouwen. Hartelijk dank voor de mogelijkheid en de fantastische ontvangst.


Voorjaarscursus  2021
Dankzij de coronacrisis konden wij ook dit jaar geen reguliere voorjaarscursus houden.
Normaal gesproken gaan we met de gehele club 4 dagen intern om overdag te trainen en 's-avonds theorie te volgen. Helaas mochten we ook nu weer niet samen in een locatie. Buitensport mag wel in groepen van max. 5 per instructeur. Om toch te kunnen trainen besloten we dan maar elke dag op en neer te rijden.
Donderdag 13 mei (Hemelvaartsdag) was uitgetrokken om in de vlakte te trainen. Een paar jonge honden en een aantal gevorderden. Mooi te zien dat de kwaliteit van honden binnen onze groep echt hoog is. Omdat het enige wat veel mensen nog kunnen momenteel is het bos in trekken, is de druk op de bosgebieden enorm. Een reddingshondengroep met 8 mensen en evenveel honden is normaal in het door ons uitgekozen gebied geen punt, maar helaas was het nu erg druk met als gevolg een hoop gedoe. Mensen realiseren zich niet dat onze honden goed getraind moeten worden om bij vermissingen hun werk te kunnen doen. Om een aantal "korte lontjes" niet aan te steken hebben we onze training die dag onderbroken.
Vrijdag 14 mei was het "waterwerk" aan de beurt. Onze groep is hierin echt gespecialiseerd en we zagen zeer "gedreven" honden hun werk doen. Van enigszins beginnend tot vergevorderd en inzetbaar werd getraind. Moeilijke oefeningen waarbij lange stukken kant afgezocht werden. Wij kunnen echt met een gerust hart ingezet worden bij vermissingen van mensen in het water. Onze teams zijn beslist van hoog niveau. De avond werd besteed aan het volgen van theorie om ieders kennis op te frissen.
Zaterdag mochten we gebruik maken van een oefen-locatie puin van reddingshondengroep Rivierenland. Normaal trainen wij altijd op slooppanden om steeds wisselend terrein te hebben, maar voor een keer is dit echt leuk om te doen. Onze honden kenden het gebied natuurlijk niet, dus voor ieder was dit ook onbekend terrein.
Zondag werd gekozen voor appel-en behendigheid bij "De Peelhorst". En wat een lol en plezier hebben we daar beleefd. Het terrein had werkelijk allerlei hindernissen, bestaande uit ladders, een wip, tunnel, ballenbak etc. Je kon het zo gek niet verzinnen of het was er. Voor onze honden iets totaal anders. Hier zag je wel dat de ervaring die ze wel hebben om op het puin uit de voeten te kunnen, zich uitbetaalde. Er was weinig aarzeling bij de nieuwe toestellen.
We hebben weliswaar veel moeten rijden deze dagen om steeds naar huis terug te keren, maar hebben wel heerlijk kunnen trainen. Eind oktober hebben we weer een 4-daagse cursus en hopen dan echt weer samen te kunnen komen.

.


September 2020

"big shoes to fill", maar Mariet Straver gaat onze nieuwe inzetcoördinator worden. Mariet heeft al wat jaartjes IRG achter de rug en zal de komende tijd verder ingewerkt worden. Zij traint daarnaast met haar Duitse herder Laika. 

Mariet is een echt gedreven vrijwilliger die tot voor kort haar energie in ander vrijwilligerswerk stak en nu het stokje van Liesbeth gaat overnemen. Wij zijn als Stichting erg verheugd dat zij zich op deze wijze wil gaan inzetten, naast het trainen van haar hond.
Wij hebben tenslotte niet alleen hondenteams nodig, maar er is binnen de Stichting nog zoveel ander werk.

Juli  2020

In juli namen wij als groep afscheid van Liesbeth de Wit, tijdens een gezellig etentje na een trainings-dag waarbij Liesbeth en Willem geheel in stijl natuurlijk nog wel als "slachtoffer" meededen. 
Liesbeth is gedurende 27 jaar lid geweest van de St. IRG en heeft een enorme bijdrage geleverd aan de stichting. Steeds trainde zij met een Mechelaar of X-mechelaar, waarvan met name Moniek en de laatste 8 jaar Tara in ons geheugen gegrift staan. Moniek en Tara hebben ontelbare inzetten op hun naam. Daarnaast is Liesbeth een zeer gewaardeerd vrijwilliger geweest bij onze Stichting en heeft als inzetcoördinator niet alleen mét maar ook zonder hond  een onuitwisbare indruk achter gelaten. We gaan haar zeer missen! 




 

                                                 Liesbeth met Tara                 Liesbeth met Moniek                                                Mariet met Laika